Eteläportti syksy 21

Aluekehitys on iso palapeli, jonka palat kootaan yhdessä

Eteläportti sijaitsee Jyväskylästä etelään valtatie 9:n varrella Jyväskylän ja Muuramen rajalla. Alue käsittää 40 hehtaaria, joista noin 33 ha on Jyväskylän ja 7 ha Muuramen puolella.

Aluetta kehittävät yhteistyössä Business Jyväskylä, Jykia ja Muurame. Hanke oli ollut lähtökuopissa jo aiemminkin, mutta Jykian vuonna 2017 käynnistämä masterplan-suunnittelu antoi lähtölaukauksen alueen konkreettiselle kehitykselle. Jykian johtamassa masterplan-suunnittelussa oli tavoitteena saada yhteen tulevaisuuden asiakastarpeet ja löytää suunnitelma, joka tuo sijoittuville yrityksille selkeää kilpailuetua.

Suunnittelusta toteutukseen

Työnjako on ollut selkeä ja koko hanketta on viety yhdessä eteenpäin pala kerrallaan. Masterplanin valmistumisen jälkeen vetovastuu siirtyi Eteläportin aluekehittämishankkeelle. Projektipäällikkö Heikki Kinnunen Business Jyväskylästä on vienyt Eteläportin kehitystä ennalta määriteltyyn suuntaan ja pidellyt lankoja käsissä, kun Jykian hankekehityspäällikkö Raili Kuosmanen on ajanut hanketta kokoon asiakaspinnassa.

”Yhteisen pöydän ääressä on ollut helppoa jakaa ja yhdistää tietoja, jotka on sitten jalostettu toteutettaviksi hankkeiksi”, kertoo projektipäällikkö Kinnunen.

Alue julkistettiin näyttävästi ja sen jälkeen on pidetty seminaareja ja webinaareja, jotta tietoisuus uudenlaisen digitaalisen palvelukeskittymän rakentumisesta lisääntyisi.

”Lähdimme tavoittelemaan korkealle emmekä halunneet tyytyä tavanomaiseen aluekehityshankkeeseen. Epävakaan taloustilanteenkin aikana olemme onnistuneet saamaan alueelle merkittäviä rakennushankkeita”, kertoo hankekehityspäällikkö Kuosmanen.

”Masterplan ja aluekehittämishankkeen tavoitteet ovat ohjanneet kehitystä, mutta olemme myös kuunnelleet asiakkaita herkällä korvalla ja hakeneet parhaat mahdolliset vaihtoehdot jokaiselle asiakasyritykselle”, jatkaa Kuosmanen.

Eteläportti antaa sanalle teollisuusalue uuden ja modernimman merkityksen

Eteläportin erikoisuus on aluekehityksen kyljessä toteutettu virtuaalimalli. Se antaa alueelle sijoittuville yrityksille mahdollisuuden suunnitella toimitilat ja toiminnat kätevästi. Hanke sai EU:lta rahoitusta ja virtuaalimallia työstettiin yhteistyössä Process Geniuksen kanssa. Alustaa on tarkoitus jatkokehittää mahdollisimman monen yrityksen hyödynnettäväksi myös Eteläportin ulkopuolella.

Huima vauhti jo vuodesta 2020

Syksyllä 2020 käynnistyi DBSantasalon teollisuusvaihdetehtaan ensimmäisen osan rakentaminen ja tuotanto käynnistyy loppuvuodesta 2021. Toinen rakennusvaihe valmistuu syksyllä 2022. Naapuriin rakennetaan Spinnovan ja Suzanon yhteisyritys Woodspin Oy:n tekstiilikuitutehdas. Vuonna 2021 vietettiin avajaisia myös Päijät-Kumin ja Lassila & Tikanojan uusissa toimipisteissä. Alueen monipuolisuutta lisää Caffitellan uusi leipomo, jonka lounasruokala tulee ruokkimaan jatkuvasti kasvavaa Eteläportin henkilökuntaa.

Jykian tavoitteena on edelleen houkutella lisää yrityksiä luomaan etenkin palveluverkostoa, jonka avulla Eteläportin yritykset hyötyvät sijoittumisesta alueelle. Alueelle on suunnitteilla mm. hanke, joka sisältää palveluvaraston, muunneltavat toimitilat sekä edustavat toimistotilat. Kokonaisuus vastaa erityisesti tuotantoyritysten muuttuviin tarpeisiin.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

TIlaa Jykian uutiskirje

Lähetämme uutiskirjeen muutaman kerran vuodessa.

popup-cutout.png