Jykia myi ensimmäisen tontin Tourulankulmasta – rakentaminen alkaa syyskuussa

Jyväskylässä, Tourulan Kivääritehtaan ympärillä on asuttu ja tehty töitä jo sadan vuoden ajan. Jykia myi alueelta tontin Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiölle (Koas) ja näin uusi vaihe alueen historiassa on alkamassa. YIT rakentaa Koas:lle Hahlon ja Asekadun kulmaan sijoittuvalle tontille asuinkerrostalon. Kohteen hankinta-arvo on yli 15 miljoonaa euroa.

Asumismukavuutta opiskelijoille

Asuinkerrostaloon tulee seitsemän kerrosta, 121 asuntoa, saunaosasto, sekä lounge. Rakentaminen aloitetaan syyskuussa 2023 ja noin 4 500 kerrosneliömetriä on valmiina vuoden 2024 lopussa. Korttelin yhteisen maanalaisen pysäköintihallin rakentaminen aloitetaan tämän hankkeen yhteydessä ja se toteutetaan osissa korttelin muun rakentamisen edetessä. Pysäköintihallin päälle toteutetaan myöhemmin rakennettavien naapuritalojen kanssa yhteinen piha-alue.

– Olemme Koasilla innoissamme, kun pääsemme toteuttamaan opiskelijoille haluttuja asuntoja kaupungin keskustaan, toteaa Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskanen.

Vastuullisuus mukana suunnittelussa

Asuinkerrostalo rakennetaan A-energialuokkaan ja kiinteistöön asennetaan aurinkopaneelit. Lämmönjakohuoneen lämminvesivaraajan avulla tasataan kulutuspiikkejä. Vastuullisuutta on pyritty huomioimaan muun muassa valitsemalla yhteistiloihin hiilinegatiiviset alakattolevyt.

– On upeaa päästä käynnistämään ensimmäinen hanke Tourulan Pajalan alueella. Aluetta on kehitetty hyvässä yhteistyössä Jyväskylän kaupungin sekä Jykian kanssa. Historiallisen tehdasmiljöön henkeen rakentuva Tourulan Pajala on uusi, moderni työpaikka- ja asuinalue, johon syntyy ihan uudenlainen ekoviisas kaupunginosa keskeiselle paikalle Jyväskylän keskustaan. Nyt rakennettavan asuinkerrostalon piha-alueelle tulee muun muassa niitty, joka toimii samalla hulevesien viivytysalueena, sanoi YIT:n aluepäällikkö Marjaana Nissilä-Ryytty.

– Opiskelijat arvostavat myös talon suunnittelun vastuullista elinkaariajattelua ja parasta A-energialuokkaa. Talon nimeksi tulee Koas Tourula, paljasti Tanskanen.

Uutta asumista kulttuurihistorialliseen ympäristöön

Kiinteistö sijaitsee historiallisen tehdasmiljöön naapurissa, Jyväskylän kantakaupunkimaisemassa ja on ensimmäinen uudelle Tourulan Pajalan kaava-alueelle rakennettava kohde. Kohteen suunnittelussa ja tiilipinnassa on huomioitu viereisen, historiallisesti merkittävän Kivääritehtaan arkkitehtuuri ja tunnelma. Kivääritehtaan alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön.

– Kaavakehityskilpailuun kuuluvan alueen omistajana Jykia on erittäin tyytyväinen, että rakentaminen ja alueen kehittyminen käynnistyy, totesi Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen.

– Yhteistyö YIT:n ja Jyväskylän kaupungin kanssa on hyvää ja pian pääsemme näkemään työn tuloksia. Sijainti keskustan ja Kankaan välissä antaa upean mahdollisuuden hybridirakentamiselle. Alueen rakentaminen aloitetaan asuinrakentamisesta ja jatkuu myöhemmin työpaikkarakentamisella. Olemme vahvasti mukana alueen työpaikkarakentamisen kehittämisessä. Uskomme alueen houkuttelevan yrityksiä ja toivomme yhteydenottoja jo tässä vaiheessa, jotta pystymme vastaamaan yritysten toimitilatarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla, jatkaa Takanen.

– Tourulan Pajalan asemakaava sai hyväksynnän Jyväskylän kaupunginvaltuustossa toukokuussa. On hienoa, että kumppanuudella suunnitellun alueen toteutus käynnistyy hetimmiten. Opiskelijat saavat Jyväskylään hyvälle paikalle uuden asumiskohteen. Tämä on ilouutinen myös rakentamisen ja elinvoiman näkökulmasta, kertoi Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

TIlaa Jykian uutiskirje

Lähetämme uutiskirjeen muutaman kerran vuodessa.

popup-cutout.png