Woodspinin tehtaan julkisivu. Kuva SRV.

Woodspinin kuitutehtaan rakennustyöt valmistuneet Jyväskylään – tehtaassa hyödynnetään hukkalämpöä maailman mittakaavassa ainutlaatuisella tavalla

SRV:n toteuttaman Woodspinin kuitutehtaan rakennustyöt ovat valmistuneet Jyväskylän Eteläportissa kuukauden etuajassa. Kuntien omistama kiinteistökehitysyhtiö Jykia rakennutti tehtaan materiaali-innovaatioyhtiö Spinnovan ja selluyhtiö Suzanon yhteisyritys Woodspin Oy:lle. Rakennustöiden päätyttyä tiloissa jatkuvat kaluste- ja laiteasennukset.

Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevalle Eteläportin teollisuusalueelle valmistuvassa tehtaassa tullaan valmistamaan tekstiilikuitua puupohjaisesta selluloosasta tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Samassa kiinteistössä tulee toimimaan myös Spinnovan pääkonttori sekä Suzano Finland Oy:n MFC-laitos. Suzano on maailman suurin puusellun tuottaja.

Tuotantohalli, toimisto- ja laboratorio-osa

Rakennetun kiinteistön pinta-ala on noin 11 500 neliömetriä, joka muodostuu noin 9 500 neliömetrin tuotantohalleista ja noin 2 000 neliömetrin laajuisesta toimisto- ja laboratorio-osasta. Kestävät energiaratkaisut ovat merkittävässä roolissa tehtaassa. Tehdas toimii uusiutuvalla energialla ja talteen otetulla lämpöenergialla, minkä lisäksi tehdasprosessissa syntynyt energia ohjataan takaisin kaukolämpöverkkoon.

”Kyseessä on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen hanke. Olemme yhdessä paikallisen energiayhtiön kanssa rakentaneet konseptin, jonka avulla hukkalämpöä pystytään hyödyntämään ja näin vähentämään tehtaan hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Se, että tällainen rakennushanke valmistuu kuukauden etuajassa haastavassa ja epävakaassa maailmantilanteessa, on todella hyvä suoritus. Rakentamisen näkökulmasta tuotanto- ja laboratoriotilat ovat erityisen haastavia”, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Kim Poulsen.

Ekologista kuitua tekstiiliteollisuudelle

Tehtaassa valmistetaan SPINNOVA®-kuitua, joka on ekologinen, ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu. Ekologisuus on huomioitu myös rakennuksen pintamateriaaleissa, joissa on hyödynnetty runsaasti puuta ja muuta luonnonmateriaalia.

”Woodspinin tehdas on malliesimerkki kestävästä ja elinkaariviisaasta rakennuksesta, jossa energiaa pystytään keräämään talteen. Tuotantolaitos muokattiin käyttäjän tarpeiden mukaiseksi kuuntelemalla Spinnovan ja Suzano Finlandin toiveita ja keskustelemalla vaihtoehtoisista ratkaisuista. Teknisesti vaativien tilojen rakentaminen sekä runsasluminen talvi toivat rakennusprojektiin omat haasteensa, mutta haasteista selvittiin ja aikataulu piti hienosti”, sanoo SRV:n Alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi.

Iso merkitys Jyväskylän seudulle

Woodspinin tehtaan myötä kiinteistökehitysyhtiö Jykialla on Eteläportissa merkittävä omistus tuotantolaitoksia.

”Koko Jyväskylän seutu hyötyy merkittävästi siitä, että Eteläportissa on teollista toimintaa ja teollisia työpaikkoja. Woodspinin tehdas on Jykialle suuri investointi ja ylpeydenaihe. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä SRV:n ammattilaisten työskentelytapaan, ja iloksemme kohde valmistui etuajassa”, kertoo Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen.

Hankkeen rakennustyöt käynnistyivät syksyllä 2021. Hankkeen kokonaisarvo oli noin 50 miljoonaa euroa, josta SRV:n projektinjohtourakan osuus on noin 19,5 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Henri Sulankivi, johtaja, Alueyksiköt, SRV, puh. 040 820 7228, henri.sulankivi@srv.fi

Riikka Leinonen, viestinnän asiantuntija, SRV, puh. 040 182 1631, riikka.leinonen@srv.fi

Seija Takanen, toimitusjohtaja, Jykia, puh. 040 519 5732, seija.takanen@jykia.fi

Kim Poulsen, toimitusjohtaja, Spinnova, kim.poulsen@spinnova.fi

Kuva: SRV.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

TIlaa Jykian uutiskirje

Lähetämme uutiskirjeen muutaman kerran vuodessa.

popup-cutout.png